Hlubinná psychologie a zvířata

HLUBINNÁ PSYCHOLOGIE

Psychologie a zvířata

Proč propaguji hlubinnou psychologii ve vztahu ke zvířatům a planetě? Protože vnímám důležitost pochopení toho, co je vždy v základu našich postojů. Tedy i toho, jestli jsme lhostejní k utrpení zvířat nebo stavu planety. 

Naše rozhodnutí o čemkoliv totiž nikdy není svobodné do té doby, než si uvědomíme, kde vznikly jeho základy, důvody proč to vidíme právě takhle. Někdy totiž vznikají daleko v naší historii, v našem dětství a my si to neuvědomujeme. Tomu vlivu se říká rodinný vzorec a je často neúprosně silný. 

Proto je užitečná hlubinná psychologie, protože nás učí poznat, pochopit a hlavně uvědomit si i to, co jsme už zapomněli – ale co nás denně ovlivňuje. A díky čemuž nemáme často plně svobodnou vůli.

Skutečná vnitřní svoboda je totiž založená vždy na reálném vidění situace, ne jejím zkreslení – ve kterém nám „pomáhají“ někdy právě nevědomé vzorce nebo obranné mechanismy: popření, vytěsnění, projekce a další. 

PROČ NĚKTERÁ ZVÍŘATA JÍME A JINÁ NE 

Hlubinná psychologie do velké  míry vysvětluje náš vztah ke zvířatům. A to nejen ten individuální, ale i – a hlavně – ten kulturní, celospolečenský.

A dokáže velmi efektivně vysvětlit i dilemata typu proč některá zvířata lidé jedí a jiná ne. Proč dokáže někdo „nevidět“ jatka, i když mu vadí, co se na nich děje.  

MOHOU ZA TO OBRANNÉ MECHANISMY

Funkcí takových mechanismů je chránit nás před negativními emocemi. A to ve všech případech, kdy prožíváme vnitřní konflikt.

Tedy nejen ve vztahu ke zvířatům, ale vždy, kdy bychom si měli uvědomit něco, co by vyžadovalo třeba změnu postoje a nám je to z nějakého důvodu nepříjemné. 

Pokud se ale dokážeme ptát, jestli náš postoj náhodou není ovlivněn nějakým nevědomým mechanismem, můžeme ho postupně objevit – s svůj postoj pak změnit. 

CO DÁL? 

Změna postoje je vždy start k novému začátku, nová cesta na křižovatce, na kterou se vydáváme. 

V případě zvířat je to moment, kdy si uvědomíme, že nákupem masa nebo mléka platíme někomu dalšímu za utrpení, které zvířatům předtím způsobil. 

Máme na výběr, a pokud se rozhodneme nepodílet se na tom, co se špatného zvířatům děje, jsme už na té pomyslné „nové cestě“. Na ní nás čekají už jen samá pozitiva v podobě poznávání alternativ, kterých nikdy nebylo víc, jak teď. 

BONUS

V psychoterepii platí, že vždy, když se rozloučíme s další obranou, a začneme vidět situace skutečně takovou, jaká je – získáme hodně nové vnitřní energie. Proč? Protože už ji nemusíme denně nevědomě věnovat na udržování obran.

Takže jako bonus se můžete pustit do něčeho nového, nebo něčeho, na co jste neměli doteď energii. 

Je mi ctí, že myšlenky hlubinné psychologie a vztahu ke zvířatům a planetě, třeba v podobě psychologie klimatické krize, mohu aktuálně přednášet mj. i na University of New York

Share

Napadá vás spolupráce?

Ozvěte se, probereme to a třeba společně něco vymyslíme!

    Start typing and press Enter to search